Syrah/Shiraz

Kärt barn har många namn - i Frankrike säger man Syrah och i Australien säger man Shiraz. Vi kommer förhålla oss mer traditionellt och skriva Syrah. Här har vi en tjockskalig druva med mycket krut. Mest odlad i Frankrike och Australien men förkommer också i Spanien, Nord- och Sydamerika. Druvan trivs bäst i varmt klimat och det är inte helt ovanligt att vinet får skvalpa runt på ekfat en period.

Hur smakar Syrah?

Det tjocka skalet på Syrah ger vinet mycket tanniner. Syran är ofta medel och vinerna har en fyllig kropp. Aromerna är ofta mörk frukt som plommon och björnbär. Om druvan kommer från ett mer moderat område blir vinet mer kryddigt, örtigt och animaliskt- med aromer som svartpeppar och charkuterier. Från varmare påminner smakerna mer om söta kryddor som lakrits och choklad.

Vart odlas Syrah?

Druvans ursprung är från norra Frankrike och mer specifikt norra Rhônedalen - här är slutterna så branta och smala så druvplockningen måste ske för hand. Det bidrar till att processen tar längre tid och priserna på vinerna går upp. De finaste områdena är Côte Rôtie och Hermitage ramlar du över en falska med denna appellation kan du skatta dig lycklig. Om du inte badar i pengar som självaste Joakim Von Anka kan du istället sikta in dig på Crozez-Hermitage. Dimensionerna är färre och panget är mindre, men fortsatt mycket gott vin med mycket tanniner, mörk frukt och peppar som får det att sticka i näsan.

Tar vi vårt pick och pack och röra oss till södra Frankrike får vi ett varmare klimat. Här hittar vi Syrah viner som  ofta blandas med grenache, carignan, mourvèdre och cinsault. Värmen gör att dessa druvor trivs väldigt bra och att blada ihop den mindre och tjockskalig syrah med den större och tunskaliga grenache har visat sig vara ett vinnande koncept. De fin vinerna går under appellationen Côtes du Rhône Village medan den vanligare Côte du Rhône. Kanske har du hört talas om området Châteauneuf-du-Pape? Det ligger nämligen i södra Rhône och känt för att producera eminenta viner med låg syra, fyllig kropp och komplex smakprofil som kan innehålla rödfrukt, peppar, lakrits och animaliska toner som läder.  

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de bästa vintipsen!
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! En bekräftelse har skickats till din email.
Något gick fel. Försök igen.