En dag i våffelhimlen!

Publicerad
April 13, 2023

Innehåll

  • En våffla toppad med räkor och annat gott matchade perfekt med Langlois Crémant de Loire Brut
  • En våffla toppade med chèvre och hjortron sylt passade som handen i handsken med Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos, 2017
  • En våffla toppad med hallonsylt och grädde blev en match made in heaven med Brachetto d'Acqui Braida, 2022

Den 25e mars är förbi och våffeldagen firad. Varför firar man? Inte en aning. Men vi tog tillfället i akt och firade. Vårt orädda team av vin- och våffelkännare gav sig ut på ett gastronomiskt äventyr och provade en trio av våffelskapelser ihopparade med utsökta viner. Först upp var våfflorna med räkor, majonnäs, crème fraiche, dill, citron, rödlök toppade med stenbitsrom ( även löjrom går bra för den extravaganta) - en läcker skapelse som perfekt kompletterades av Langlois Crémant de Loire Brut. Crémantens krispiga, uppfriskande bubblor och höga syra balanserade de rika umamismakerna från räkorna, syran från citronen och det feta från majonäsen.

Nästa våffla toppades med chèvre och hjortron sylt och blev ihopparad med Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos, 2017. Chèvrens sura och jordiga toner dansade glatt med den söta, syrliga hjortronsylten, medan Tokajins honungstoner blev som löken på laxen och lade till ett lager av komplexitet. En match gjord i våffelhimlen.

Vi avslutade vårt våffeläventyr med en klassisk våffla toppad med hallonsylt och grädde, ackompanjerad med en Brachetto d'Acqui Braida, 2022. Brachetto är pärlande, har tydliga toner av hallon och kan beskrivas som hallonläsk för vuxna. Vinet matchade perfekt med de söta från hallonsylten och det krämiga från vispgrädden. En söt och tillfredsställande avslutning som gav känsla av ett lyxigt vuxenkalas.

Sammanfattningsvis var vår vin- och våffelupplevelse en storslagen succé. Vi kom, vi såg, vi segrade - och lämnade med fulla magar och glada hjärtan (våffelhjärtan). Så nästa gång du letar efter ett kulinariskt äventyr, varför inte prova någon av vår vin- och våffelparning?

Mer våfflor åt folket!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! Du har fått en bekräftelse skickat till din mail.
Något gick fel. Försök igen.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de bästa vintipsen!
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! En bekräftelse har skickats till din email.
Något gick fel. Försök igen.