Riesling

Vad är Riesling?

Här hittar du hela spektret, från knastertorra till honungssöta. Riesling är en druva som tar seden dit den kommer. Vinet tar ofta smak från området den är odlad i, detta har gett upphov till att vingårdens namn ofta står på flaska. Klimatet påverkar hur druvan utvecklas och vidare hur vinet smakar. I kallare klimat får vinerna ofta smaker av grön frukt medan i varmare klimat mer stenfrukt. 

Hur smakar Riesling?

Riesling är kända för att vara aromatisk och innehåller ofta blommiga och fruktiga toner. Vinerna går från söta till torra men ett återkommande inslag är den höga syran. Beroende på klimatet kommer druvan ta smak därefter. En kallare klimat ger mer smak av grönt äpple och citron medan ett varmare klimat ger toner av persika och lime. Om druvan odlas i riktigt varma klimat kan vinet få mer tropiska smaker som mango och ananas.

Var odlas Riesling?

Rieslings hemland är Tyskland! Några av de mest kända regionerna är Mosel, Reingau och Pfalz. En standard riesling kallas ofta för qualitätswein. Dessa viner är ofta lätta i kroppen, torra och fuktiga. Precis som många andra länder har tyskarna sin egen kvalitetskategori för att kategorisera vin. Den högsta och mest populära kvalitetskategorier är Prädikatswein, under den kommer Qualitätswein, Landwein och sist Tafelwein. För att kategoriseras under Prädikatswein får endast en druvsort användas och det är inte tillåtet att tillsätta socker (Chaptalisering). Utöver ovan nämnda kan det vara bra att veta att kategoriseringen sker utifrån mustvikt, alltså hur mycket socker det är i druvan. För att läsa mer om den mest populära kvalitetskategorin Prädikatswein så har vi på Vinakademin skrivit ett inlägg om det.

Frankrike har som vanligt ett finger med i spelet och pratar vid Riesling så hamnar vi ofta i Alsace. Riesling från Alsace är ofta torra och ibland en lite sötma. Kroppen är ofta medium och smakerna är citrus, grön frukt och även en del stenfrukt.

Nya världen då? Klart som korvspad. Här finns det förstklassiga Riesling från Australien och mer specifikt Clare Valley och Eden Valley. Vinerna blir torra med hög syra.

Lagring

Riesling lagras sällan på fat men den höga syran och intensiva aromerna gör att den åldras fint på flaska. Med några år får den ofta toner av honung och bröd. Om den får riktigt många år på nacken kan den utveckla smaker som petrolium. Muma!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de bästa vintipsen!
Genom att prenumerera godkänner du att Vinakademin hanterar dina personuppgifter.
Tack! En bekräftelse har skickats till din email.
Något gick fel. Försök igen.