Pinot Noir
Vad är Pinot Noir?
Vinvärldens heliga gral! Alla vinproducenters våta dröm är att göra en god pinot noir. Få lyckas med denna uppgift. Varför? En bråkig druva som är svårodlad. Druvan muterar lätt och blir ofta angripen av alla möjliga sjukdomar och otrevligheter. Men om vinet är svårt att göra, är det desto lättare att dricka - elegant, hög syra, låg strävhet och medel fyllig kropp. Har du svårt för rödvin är denna goding en perfekt inkörsport till tyngre grejer. Pinot Noir står oftast för sig själv men ibland blandas den med andra druvor. Många Champagner består av den heliga treenigheten; Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay.
Hur smakar Pinot Noir?
Pinor Noir är ofta ljus i färgen vilket kommer från att skalet är tunt . Eftersom pigmenten sitter i skalet så finns det inte så mycket färg att kräma ut. Utöver färgen så sitter även strävheten (tanninerna) i skalet vilket bidrar till, ni gissade rätt, att vinet får låg strävhet. Pinot Noir karaktäriseras av hög syra, låga strävheten och en medel fyllig kropp som upplevs elegant.
• Primäraromer är dominerad av rödfrukt som jordgubbar, hallon, körsbär. Det är även vanligt med vegetativa toner som örter och kryddor.
• Sekundäraromer från ekfat är ett vanligt inslag. För att undvika att dessa smaker tar över och vinet blir trött i frukten förkortar man ofta tiden på ekfat ner mot 7-8 månader.
• Tertiäraromer kommer fram först efter en längre tids lagring. Enkel Pinot Noir dricks ung men har du ett bättre exemplar som lagras kan du får fram aromer som våta löv, svamp, skogsbädd och animaliska aromer som läder.
Var odlas Pinot Noir?
Pinot Noir är druvornas svar på Prinsessan på ärten och kräver att allt är perfekt. Blir det för kallt så mognar inte druvan, blir det för varmt så tappar den sin elegans och smakar bränd sylt. Fransmännen hävdar - som de ofta gör - att det endast är i Bourgogne och Champagne som den kan göra sig till rätta.
Pinot Noir från Bourgogne kommer i olika prisklasser; från studentvänligt till "det blir ingen semester älskling"-dyrt. Beroende på var i bourgogne vinerna kommer ifrån får det olika appellationer. En appellation kan beskrivas som en kvalitetsstämpel och totalt finns det 100 olika appellationer bara i bourgogne! Det finns flera faktorer som kan påverka appellationen; allt från odlingsläge, vingård och område. Den vanligaste och största appellationen är Bourgogne AC. Under denna appellation kan druvorna komma från hela regionen. Dessa viner har ofta en medel opp, mycket röd frukt, få tanniner och medelhög syra. Om viner kommer från ett specifikt område eller en specifik gård så blir det en mer prestigefylld appellation. De mest prestigefyllda appellationerna är Premier Cru och Grand Cru. Dessa viner innehåller mer komplexitet, längd och intensitet.
I Tyskland går ofta Pinot Noir vinerna under namnet Spätburugnder. De mest kända områdena är Pfalz och Baden. Eftersom klimatet är något svalare blir vinerna lättare i kroppen, lätta tanniner med inslag av mycket röda bär.
Australien och Nya Zealand har ett varmare klimat än ovan nämnda områden vilket ger vinet en kraftigare kropp, mindre syra och mer intensiv fruktighet. Kända områden i Australien är Yarra Valley och Mornington Peninsula. Medan i Nya Zeeland - som många gånger förr- återkommer vi till Marlborough och Centrala Otago.
USA och mer specifikt delstaterna Kalifornien och Oregon vill som vanligt vara med och leka, trots att de flesta ställena i dessa krokar är för varmt. Oregon som är lite längre norrut kan få fram högkvalitativa Pinot N, så även svalare områden i Kalifornien som Carneros och Sonoma.